Изображение КПКОНПИНа редовно заседание КПКОНПИ прие решения за установяване на конфликт

...
Изображение КПКОНПИНа редовно заседание КПКОНПИ прие решения за установяване на конфликт
Коментари Харесай

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при ректора на Техническия университет в София и бивш директор на ИАРА

Изображение КПКОНПИ

На постоянно съвещание КПКОНПИ одобри решения за определяне на спор на ползи за Галин Николов – изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) за интервала от 09.03.2017 година до 24.01.2022 година и за проф. дн инж. Иван Кралов - Ректор на Технически университет (ТУ) – София, оповестява Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество, пише .

Срещу Галин Николов производството е почнало по сигнал, в който се съдържат изказвания, че същият е взел участие като началник на планове и е получавал финансово заплащане за това. Установено е, че той е показал себе си за началник на планове с европейско финансиране - " Модернизация на патрулни плавателни средства за надзор в рибарството, благосъстоятелност на ИАРА “ (№ BG14MFOP001-3.001-0003) и " Доставка на лични 60 портативни компютъра, 120 мобилни устройства – таблети – за чиновници на Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури, изпълняващи контролни действия “.

В интервала януари – декември 2019 година Николов е подписал 12 броя констативни протоколи за осъществена работа, включително на самия себе си, по първия план. Вместо да си направи самоотвод и да не подписва документите, той е направил нарушаване в собствен частен интерес. За Николов са открити три състава на спор на ползи: за това, че за интервала от 09.03.2017 година - 24.01.2022 година, се е подписал като " приел “ на констативни протоколи, с които приема без възражения осъществената от самия него работа по Проект № BG14MFOP001-3.001-0003 за всеки един от месеците от януари до декември 2019 година вкл.; за това, че в същия интервал е резолирал отчет " за осъществяване “ и за това, че е подписал заповед в собствен частен интерес.

Общият размер на наложените санкции и отнетата в интерес на страната материална полза от действието е 32 699,70 лева

Това е вторият спор на ползи, открит за Галин Николов. Първият е от 16.02.2022 година и е за това, че е назначил брата на своята брачна половинка на по-висока служба и против по-голямо месечно заплащане, вместо да си направи самоотвод.

Производството против проф. Кралов е почнало по сигнал. В хода на инспекцията е открито, че той, в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, е издавал заповеди за погашение на парични хонорари на самия себе си в интервала 07.04.2021 – 16.12. 2021 година, и по този метод е работил в собствен частен интерес. Документите, с които е наредил в допълнение материално стимулиране, в допълнение заплащане и парични награди с разнообразни учредения опонират на наредбите по ЗПКОНПИ и практиката на Върховния административен съд – не се позволява самоконтрол, нито договаряне самичък със себе си, нито реализирането на каквато и да е част от аспектите по пораждане и осъществяване на комерсиално и облигационно правно отношение, при съчетаване на публичен и частен интерес в личността на един индивид. При одобряване на описи с имена за парични награди, които включват и самия него, Кралов е следвало да си направи самоотвод,като уведоми органа по избора или назначението, неотложно след пораждане или узнаване на данни за съществуване на частен интерес. Общият размер на наложената санкция и отнетата в интерес на страната материална полза е 29 765,04 лева
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР